فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/06/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • عبدالرسول اکبریان، ابوالفضل مهدیزاده، مریم حاجب صفحه 337
    فیستول رحم به مثانه یکی از بیماری های بسیار نادر می باشد که در اغلب موارد گزارش شده به دنبال انجام سزارین، ایجاد می شود. این بیماران اغلب با علائمی مانند بی اختیاری ادرار در مراحل اولیه بیماری و هماچوری دوره ای درمراحل دیررس مراجعه می کنند. استفاده طولانی مدت از IUD ازعلل بسیار نادر ایجاد فیستول رحم به مثانه در گزارشهای موجود بیماری می باشد. در این مقاله یک خانم 30 ساله با سابقه سزارینهای مکرر و حاملگی با وجود IUD در رحم معرفی می شود که 6 ماه پس از انجام آخرین سزارین با علائم هماچوری دوره ای مراجعه کرده بود، پس از اقدامات انجام شده تشخیص فیستول رحم به مثانه برای وی گذاشته شد که توسط عمل جراحی ترمیم صورت گرفت. دراین مقاله علائم بیماری، معیارهای تشخیصی و عوارض فیستول رحم به مثانه همراه با روش های مختلف طبی و جراحی برای این بیماران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فیستول رحم به مثانه، عمل سزارین، وسیله داخل رحمی(IUD)
  • حسن اتوکش، فرزانه عباسی، رزیتا حسینی، مرضیه نجومی صفحه 343
    در کودکان مبتلا به ریفلاکس نفروپاتی، اسکار کلیوی ایجاد شده به دنبال ریفلاکس مثانه به حالب، همراه با افزایش شیوع فشار خون تا بیش از 38% می باشد. در این مطالعه نتایج تست کاپتوپریل در 20 بیمار مبتلا به ریفلاکس نفروپاتی طی 8 ماه بررسی شد. تمام بیماران متبلا به ریفلاکس مثانه به حالب (VUR=Vesicoureteral Reflux) و اسکار کلیوی بودند و در آنها فعالیت رنین پلاسما و پاسخ فشار خون به یک دوز واحد خوراکی کاپتوپریل ارزیابی شد. فعالیت اولیه رنین پلاسما(PRA=Plasma Renine Activity) در تمام بیماران بالا تر از حد طبیعی بود که بعد از تجویز کاپتوپریل در دقیقه 90، افزایش یافت. متوسط افزایش PRA در 2 گروه بیماران که فشار خون طبیعی یا پرفشاری خون داشتند برابر بود. افزایش PRA در 5 بیمار با فشار خون طبیعی و 2 بیمار با پرفشاری خون چشمگیر بود. همچنین تغییرات فشار سیستولیک قبل و بعد از تجویز کاپتوپریل معنی دار بود(002/0Pv<). طبق نتایج این مطالعه سیستم رنین آنژیوتانسین در تمام بیماران مورد بررسی حتی بیمارانی که فشار خون طبیعی داشتند، تحریک شده بود بدین معنی که احتمالا ضایعات این سیستم عامل بروز افزایش فشار خون آنها بوده است. بنابراین می توان از این تست به عنوان یک تست غربالگر برای یافتن بیماران مبتلا به ریفلاکس نفروپاتی که زمینه بروز فشار خون بالا را در آینده دارند، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ریفلاکس نفروپاتی، اسکار کلیوی، تست کاپتوپریل، فشار خون بالا
  • میترا براتی، مهشید طالبی طاهر، محمدحسین هاشمی، امیرحسین بقراطیان، پروانه ناصر اسلامی صفحه 347
    نقش عفونت هلیکوباکتر پیلوری در ضایعات معده و اثنی عشر بخوبی شناخته شده است. در این مطالعه 170 نفر از بیمارانی که به درمانگاه داخلی بیمارستان فیروزآبادی مراجعه کرده بودند و از دیس پپسی شکایت داشتند، تحت بررسی قرار گرفتند. بیماران به 2 گروه تقسیم شدند. یک گروه با سن بالاتر از 45 سال با دیس پپسی و گروه دیگر با سن کمتر از 45 سال با دیس پپسی که علائم آنها با درمان هفته ای برطرف نشده بودند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی عفونت هلیکوباکترپیلوری و ارتباط آن با ضایعات معده و اثنی عشر بوده است. 91 بیمار(5/53%) زن و 79 بیمار(5/46%) مرد بودند. 50% بیماران بی سواد بوده و تنها 9/2% آنها تحصیلات بالاتر از دیپلم داشتند. براساس گزارش پاتولوژی بیماران به 11 گروه تقسیم بندی شدند که 4/29% موارد گاستریت مزمن با فولیکولهای لنفاوی در لامینا پروپریا همراه با هلیکوباکتر پیلوری داشتند و 2 مورد نیز آدنوکارسینوم معده گزارش گردید. 50% بیماران بیش از یک سال مبتلا به دیس پپسی بودند بدون اینکه هیچ گونه بررسی برای کشف عفونت با هیلکوباکتر پیلوری برای آنها انجام شده باشد. تشخیص سریع ضایعات معده و اثنی عشر و ارتباط با هلیکوباکتر پیلوری بسیار مهم است زیرا شانس بدخیمی معده بعد از درمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، ضایعات معده، ضایعات اثنی عشر
  • ماه جبین تکلیف، حسین ناصرزاده، حمیدرضا هاشمیان صفحه 355
    بیمار خانم 30 ساله ای بوده که با سابقه وجود توده در استخوان فک فوقانی سمت چپ از حدود 24 سال قبل مراجعه کرده بود. وی چندین نوبت با تشخیص دیسپلازی فیبرو تحت عمل جراحی قرار گرفته بود و در نهایت با توجه به خونریزی بینی، پروپتوزیس چشم چپ و درد و تورم فک فوقانی سمت چپ تشخیص استئوسارکومای فک فوقانی برای بیمار گذاشته شد.
    کلیدواژگان: دیسپلازی فیبرو، فک فوقانی، استئوسارکوما
  • حسن جعفری، غلامرضا شاه حسینی، اسماعیل ابراهیمی، محمدجعفر شاطرزاده صفحه 361
    در نگرش جدید به عوامل کنترل حرکتی و نقش عوامل عصبی عضلانی، دیگر توانایی تولید نیرو در عضله به عنوان تنها عامل مهم نبوده، بلکه میزان سرعت، آمادگی سیستم عصبی عضلانی و نوع الگو و همکاری(synergy) عضلات در به کارگیری آنها به عنوان عوامل مهمتر در کنترل حرکت، ایجاد ثبات لحظه به لحظه و جلوگیری از صدمه به مفاصل بسیار حائز اهمیت می باشند. هدف از این مطالعه سنجش و تعیین زمان بندی و سطح فعالیت الکتریکی عضلات اطراف مفصل زانو (پهن داخلی و خارجی، رکتوس فموریس، همسترینگ داخلی و خارجی و گاسترکنمیوس) با کاربرد الکترومیوگرافی سطحی برای شناسایی و بررسی نحوه فعالیت و به کارگیری این عضلات در یک سری الگوهای حرکتی فعال و واکنشی بوده است. این تحقیق به روش شبه تجربی روی 40 نفر از افراد سالم و جوان در دامنه سنی 20 تا 30 سال با میانگین سنی 36/25 انجام شد. این افراد به روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند و بطور متوالی و با ترتیب تصادفی در معرض الگوهای حرکتی قرار گرفتند و در حین این کار ثبت الکترومیوگرافی از عضلات صورت گرفت. ثبت الکترومیوگرافی در جهت سنجش زمان شروع فعالیت و سطح فعالیت الکتریکی عضلانی (اندازه گیری شاخص IAV)در تمام الگوهای حرکتی روی افراد مورد مطالعه انجام شد. الگوهای حرکتی در 3 گروه قرار داشتند، الگوی حرکات فعال شامل FSU و LSU، الگوهای حرکتی انفجاری شامل پرش عمودی و پرش به جلو و الگوهای حرکتی واکنشی (بهم ریختگی زاویه ای سطح اتکا) شامل بهم ریختگی قدامی با زانوی صاف و خم و بهم ریختگی خلفی با زانوی صاف و خم بود که از 6 عضله مورد مطالعه به صورت سطحی سیگنال الکترومیوگرافی ثبت گردید. براساس نتایج به دست آمده اغلب عضلات در حرکات واکنشی بطور معنی داری سریعتر از حرکات فعال وارد عمل شدند. عضله VM در حرکت بهم ریختگی قدامی 6/182 میلی ثانیه سریعتر از حرکت FSU وارد عمل شد(0001/0‍P<) و عضله مدیال همسترینگ 5/279 میلی ثانیه سریعتر عمل نمود. عضله گاستروکنمیوس در حرکت پرش به جلو 154/23 میکروولت فعالیت داشت در حالی که در حرکت FSU در فاز بالا رفتن، فعالیت آن 46/5 میکروولت بود. عضلات VM و VL در بهم ریختگی قدامی بطور معنی داری سریعتر از عضلات خلفی وارد عمل می شوند. برای مثال عضله فعالیت VM 3/23 میلی ثانیه سریعتر از MH بود. در حالی که در حرکات با بهم ریختگی خلفی نتیجه عکس شده و عضلات خلفی سریعتر عمل کردند. عضله همسترینگ داخلی در تمام حرکات واکنشی با سطح فعالیت بیشتری نسبت به همسترینگ خارجی و نسبت به خودش در حرکات فعال وارد عمل می شود. در حرکت بهم ریختگی خلفی سطح اتکا، عضله MH 2/7 میکروولت بیشتر از عضله LH فعالیت داشت. نتایج نشان داد که حرکات یادگیری شده از کارایی بالاتری در تصمیم گیری CNS در جهت انتخاب الگوی حرکتی برخوردار می باشد و فعالیتهای غیرضروری عضلانی، کمتر صورت می گیرد. عضله گاستروکنمیوس نقش برجسته ای را در حرکات انفجاری و همچنین بهم ریختگی خلفی سطح اتکا دارد که حتی از میزان فعالیت عضلات VM و VL نیز در این حرکات بیشتر می باشد. نقش عضله همسترینگ داخلی در حرکات واکنشی کاملا واضح بوده و بطور بارزی بیش از عضله همسترینگ خارجی است. این عضله می تواند به عنوان یک فعال ساز سیستم کنترل وضعیت و ثبات دهنده لگن و تنه در بهم ریختگی بدن، حتی از ناحیه مچ پا، عمل کند.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی سطحی، بهم ریختگی تعادل، کنترل عصبی عضلانی، حرکت واکنشی
  • ماه جبین تکلیف، ندا نصیریان صفحه 373
    بیماری که در این گزارش معرفی می شود پسر 11 ساله ترکمنی است که 3 سال قبل به دنبال ترومای بند آخر انگشت چهارم دست چپ دچار یک ضایعه مقاوم به درمان و در نهایت تخریب استخوان و ناخن انگشت محل ضایعه شده بود. در بررسی میکروسکوپی توموری با سلولهای کشیده و برجسته که به صورت دسته دسته و برخی جاها موازی قرار گرفته بودند، مشاهده شد. نواحی کلسیفیکاسیون نیز در نقاط مختلف تومور وجود داشت. برای بیمار تشخیص Calcifying aponeurotic fibroma گذاشته شد. تومور مورد بحث یکی از تومورهای بسیار نادر نسج نرم است که از زمان کشف تا کنون تنها موارد معدودی از آن گزارش شده است. تظاهر بالینی تومور نیز در این بیماری بسیار نادر می باشد.
    کلیدواژگان: تومور بافت نرم، فیبرومای آپونوروتیک کلسیفیه، فیبروز تومور
  • علی اکبر خورسندی، بهمن حسینی صفحه 379
    از آنجائیکه شیوع بیماری شانه منجمد نسبتا زیاد است و کارآیی درمان آن، مبهم می باشد این مطالعه جهت بررسی تاثیر مانیپولاسیون(دستکاری) یعنی مانور و چرخاندن شانه در بهبود دامنه حرکتی، درد و فعالیتهای روزمره این بیماران صورت گرفت. در این مطالعه که از سال 1375-1381 انجام شد، 30 بیمار شامل 9 مرد و 21 زن با متوسط سن 48 سال (40-69 ساله) تحت بررسی قرار گرفتند. بیماران در مرحله دوم بیماری شانه منجمد اولیه (ایدیوپاتیک) با متوسط زمان درگیری 9 ماه بودند که بعد از میانگین 17 جلسه فیزیوتراپی با 30% درگیری در سمت غیر غالب بدن در “سرویس شانه” مرکز آموزشی درمانی شهدای هفتم تیر تحت مانیپولاسیون زیر بیهوشی به همراه تزریق استروئید داخل مفصلی قرار گرفته بودند. بیماران با استفاده از روش مطالعه تجربی (مقایسه قبل و بعد از درمان) از طریق مصاحبه و معاینه بررسی شدند سپس اطلاعات جمع آوری شده با آزمون t زوج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بعد از متوسط 9 ماه پیگیری از نظر دامنه حرکات، بهبودی در حدود 60 درجه در بالا آوردن از جلو و 26 درجه در چرخش به خارج و 5/2 سطح مهره در چرخش به داخل مشاهده گردید. درد در مقیاس 10 درجه ای، از 7 به 5/1 بهبود یافت و فعالیتهای روزمره، شامل پوشیدن لباس، خوابیدن به پهلوی مبتلا، شستن پشت و غیره بهبودی چشمگیری پیدا کرد و در هیچ یک از بیماران ناپایداری مفصل و عود بعد از مانیپولاسیون همان شانه و عوارضی نظیر شکستگی استخوان بازو یا پارگی Rotator cuff و در رفتگی مفصل به وجود نیامد و در 29 نفر نتایج خوب و عالی بود. به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان گفت که مانیپولاسیون (مانور و چرخش) شانه در حرکات، فعالیت و درد بیماران بهبودی قابل توجه و سریع ایجاد می کند و بیماران بسیار راضی می شوند.
    کلیدواژگان: شانه منجمد، شانه منجمد اولیه(ایدیوپاتیک)، مانیپولاسیون
  • فرزانه روحانی، فرهاد کیانی امین صفحه 387
    پسودوهیپوپاراتیروئیدیسم(PHP) به گروهی از بیماری ها گفته می شود که با مقاومت ارگانهای هدف به هورمون پاراتیرویید(PTH) و در نتیجه، هیپوکلسمی، هیپرفسفاتمی و افزایش ترشح PTH مشخص می شود. امروزه انواع مختلف PHP(1A، 1B، 1Cو 2) شناخته شده است که شایعترین نوع آن یعنی A1 همراه با فنوتیپ آلبرایت(صورت گرد، کوتاهی متاکارپها و متاتارس ها و...) می باشد. PHP یک بیماری ارثی است که شیوع انواع مختلف آن در جوامع مختلف متفاوت است. در اینجا این سوالها مطرح است که آیا در کشور ما نیز فنوتیپ آلبرایت در اغلب بیماران PHP دیده می شود؟ آیا PHP همیشه با هیپوکلسمی همراه است؟ از آنجائیکه تا کنون مطالعه ای در مورد PHP در ایران انجام نشده و با توجه به تفاوتهای احتمالی ویژگی های بیماران در مناطق مختلف جغرافیایی و جهت پاسخ دادن به سوالات فوق بر آن شدیم تا علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی و فراوانی فنوتیپ آلبرایت را در بیماران مبتلا به PHP که در 10 سال اخیر به انستیتو غدد و متابولیسم مراجعه کرده بودند به صورت مشاهده ای توصیفی بررسی نمائیم. در این مطالعه 10 بیمار مبتلا به PHP شامل 6 دختر(60%) و 4 پسر(40%) با میانگین سنی 62/2±8/13 سال مورد بررسی قرار گرفتند. تظاهرات بالینی بیماران شامل تشنج(70%)، پارستزی(30%)، اسپاسم کارپوپدال(20%)، کرامپ عضلانی(20%) کلسیفیکاسیون گانگلیون بازال(20%)، علامت شوستوک مثبت(10%)، کاتاراکت(10%)، درد شکم(10%) و ضعف و بیحالی(10%) بود. یافته های آزمایشگاهی شامل افزایش سطح PTH پلاسما در 100% موارد(متوسط 56/85±172 کیلوگرم در میلی لیتر)، هیپرفسفاتمی در 90% و هیپوکلسمی در 70% موارد (متوسط 23/1±3/7 میلی گرم در دسی لیتر) بیماران دیده شد. آزمایشهای عملکرد تیروئید در 90% از بیماران انجام شده بود که طبیعی بودند. فنوتیپ آلبرایت فقط در یک بیمار(10%)، کوتاهی قد در 30% و چاقی در 10% بیماران دیده شد. 8 بیمار(80%) بلوغ طبیعی داشتند و در 2 بیماری که در سن پیش از بلوغ بودند، صفات ثانویه جنسی ظاهر نشده بود. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت PHP در دختران و در سنین نوجوانی شایعتر است و شایعترین علامت بالینی و یافته آزمایشگاهی در بیماران به ترتیب تشنج و افزایش PTH سرم می باشد. PHP با کلسیم طبیعی در 30% بیماران مشاهده شد که ممکن است به علت پاسخ دهی نسبی استخوانها به PTH باشد. فنوتیپ آلبرایت فقط در 10% بیماران دیده شد که می تواند حاکی از عدم شیوع PHP نوع A1 در بیماران ما باشد و مطالعات وسیعتر در این زمینه ضروری به نظر می رسد. موردی از مقاومت به TSH یا گنادوتروپینها دیده نشد. بنابراین در هر بیمار تشنجی، اندازه گیری کلسیم خون باید از اقدامات اولیه باشد و PHP باید در تشخیص افتراقی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پسودوهیپوپاراتیروئیدیسم، هیپوکلسمی، هیپرفسفاتمی
  • علیرضا شیرازی، هاجر خادم شریعت، سید ربیع مهدوی، فرهاد سمیعی، جمشید حاجتی، کامران علی مقدم صفحه 397
    بیماری واکنش علیه میزبان (GVHD = Graft-vs.-Host Disease) یک مشکل حاد کلینیکی است که در برخی موارد به دنبال انتقال خون و فراوردهای آن رخ می دهد. آمار مرگ و میر ناشی از این واکنش بسیار بالا بوده و در بیش از 90% موارد منجر به مرگ بیمار می شود. رایج ترین و مهمترین شیوه پیشگیری از وقوع GVHD، غیر فعال ساختن لنفوسیتهای خون اهدایی و جلوگیری از تکثیر آنها در بدن میزبان است که این کار بطور عمده با استفاده از پرتوهای گاما صورت می گیرد. با وجود تحقیقات بسیار در این زمینه، دوز لازم برای فعال ساختن کامل سلولهای لنفوسیتی مشخص نیست. در این مطالعه تاثیر پرتوهای گامای حاصل از چشمه کبالت 60 (دستگاه تله تراپی کبالت، انرژی متوسط پرتو گاما: Mev 25/1) روی درصد حیات(viability) و قدرت همانند سازی لنفوسیتها مورد بررسی قرار گرفت که طی آن سلولهای لنفوسیتی از خون محیطی افراد طبیعی جدا شده و تحت تابش رده های دوز 4000-500 سانتی گری از پرتو گاما قرار گرفتند. درصد حیات سلولها پس از 24 و 48 ساعت در هر رده از دوز با روش رنگ سنجی تترازولیوم برآورد شد. میزان تکثیر لنفوسیتها در پاسخ به میتوژن فیتوهماگلوتینین با 2 روش BrdU و MTT مورد ارزیابی قرار گرفت. به موازات افزایش دوز تابشی، کاهش درصد حیات و کاهش قدرت تکثیر سلولها مشاهده گردید که این افت در دوزهای بالاتر و دوره کشت طولانی تر کاملا محسوس بوده است. مقدار Do برآورد شده با روش رنگ سنجی تترازولیوم در حد 44/1 گری می باشد. تجزیه و تحلیل یافته ها با روش t-test، تفاوت آماری معنی داری را بین تکنیکهای تکثیری به کار رفته نشان نداد (05/0 P>) بدین معنی که در هر دو روش کاهش مشابهی در درصد تکثیر سلولهای پرتو دیده ایجاد شده بود. با توجه به فعالیت همانندسازی ناچیز سلولها در رده های بالای پرتودهی، گستره دوز تابشی مورد نیاز به منظور غیرفعال ساختن لنفوسیتهای خون در محدوده 4000-3000 سانتی گری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیماری واکنش علیه میزبان، روش متیل تیازول تترازولیوم، برومو دی اکسی یوریدین، میتوژن فیتوهماگلوتینین، پرتودهی خون
  • مهشید طالبی صفحه 407
    سل منتشر به معنای ابتلای همزمان چند عضو مانند پلور، صفاق و مننژ می باشد. پریتونیت سلی معمولا به شکل سروز تظاهر می کند که در بررسی مایع اگزوداتیو با تعداد 500 تا 3000 سلول در هر میکرولیتر و با ارجحیت لنفوسیت مشاهده می شود. بیمار ما خانم 19 ساله افغانی بود که با تابلوی شکم حاد به اورژانس بیمارستان مراجعه کرده بود. بررسی مایع صفاق 000/50 عدد سلول با 95% PMN (Poly Morpho Nuclear Cells) را نشان داد و اسمیرو کشت مایع از نظر مایکوباکتریوم مثبت بود. با توجه به مطالب فوق بیمار تحت درمان 4 دارویی ضد سل قرار گرفت که بعداز 10 ماه پیگیری هیچ گونه مشکلی نداشت.
    کلیدواژگان: سل منتشر، پریتونیت سلی، شکم حاد
  • علیرضا ظهور، مطهره پیله ور زاده صفحه 413
    بخش اورژانس یکی از مهمترین بخشهای بیمارستان است که عملکرد آن می تواند تاثیر فراوانی بر عملکرد سایر بخشهای بیمارستان و رضایت بیماران داشته باشد. سرعت ارائه خدمات در مراکز درمانی بخصوص بخش اورژانس در جهت کاستن از مرگ و میر و معلولیت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهشگران نشان داده اند که یکی از مهمترین شاخصهایی که در ارزیابی مراکز اورژانس به کار گرفته می شود زمان انتظار بیماران برای دریافت خدمات تشخیصی و درمانی می باشد. این پژوهش به صورت مقطعی(Cross-sectional) و با هدف تعیین سرعت ارائه خدمات در بخش اورژانس بیمارستان باهنر کرمان انجام شد. جامعه مورد پژوهش شامل تمام بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس این بیمارستان در بهمن ماه سال 1379 بود. داده ها در این بررسی توسط مصاحبه و ثبت مشاهدات جمع آوری گردید. فرم جمع آوری داده ها حاوی سوالاتی در مورد خصوصیات دموگرافیک بیماران، تخصص افراد معاینه کننده، تشخیص اولیه، تشخیص نهایی، زمان انتظار برای تشخیص اولیه و تشخیص نهایی، دریافت خدمات درمانی، دریافت خدمات مشاوره ای و همچنین ترخیص بیماراز بخش اورژانس بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری تی، آنالیز واریانس یک طرفه و مجذور کای استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین فاصله وقوع سانحه تا ورود بیمار به اتاق پزشک حدود 67 دقیقه، فاصله بین ورود بیمار به اتاق پزشک تا شروع معاینات 4 دقیقه، فاصله درخواست آزمایش تا دریافت نتیجه 40 دقیقه، فاصله درخواست رادیولوژی تا دریافت نتیجه 25 دقیقه، فاصله درخواست سی تی اسکن تا دریافت نتیجه 31 دقیقه، زمان تاخیر برای انجام اولین مشاوره 60 دقیقه، تاخیر زمانی بین شروع معاینه تا تشخیص نهایی 72 دقیقه، زمان ماندن بیماران در اتاق عمل اورژانس و اتاق عمل بزرگ تا آغاز عملیات جراحی به ترتیب 10و 21 دقیقه بوده است. مقایسه شاخصها با استانداردهای بین المللی نشان دهنده پایین بودن سرعت خدمات رسانی بخش اورژانس کرمان بوده است. بیشترین مراحل وقت گیر در گردش کار اورژانس تشخیص بیماری بود که بخشی از آن ناشی از اشتغال متخصصان در سایر بخشها و عدم هماهنگی بین رشته تخصصی معاینه کنندگان و محدوده تخصصی مورد نیاز بیماران می باشد. با توجه به اینکه 60% مشاوره ها با ارتوپدها صورت گرفته بود برای جلوگیری از اتلاف وقت در تشخیص و درمان بیماران پیشنهاد می گردد که امکاناتی فراهم شود تا اورژانس بتواند از خدمات مستمر متخصص طب اورژانس یا حداقل ارتوپد به جای پزشکان عمومی و انترن ها بهره مند گردد.
    کلیدواژگان: اورژانس، سرعت خدمات رسانی، بیمارستان
  • علی اکبر عبدی، ابوالفضل مهدیزاده، امید آریایی، سید حسین بنی هاشمی صفحه 421
    خونریزی داخل بطنی (IVH=Intraventricular hemorrage) یکی از مهمترین عوارضی است که در نوزادان نارس و کم وزن دیده می شود. شناسایی و درمان به موقع این عارضه، تاثیر بسزایی در سرانجام بیماران دارد. این مطالعه با توجه به این مطلب و جهت تعیین درصد فراوانی IVH در نوزادان با وزن 2000 گرم یا کمتر و بررسی عوامل مربوط به آن انجام شد. با این هدف که نتایج حاصل از آن بتواند پزشکان بالینی را در تصمیم گیری منطقی یاری کند. در این بررسی که از نوع توصیفی و گذشته نگر بود، از مجموع 12251 نوزادی که در طول سالهای 80-1378 در بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران متولد شده بودند، 641 نوزاد که دارای وزن 2000 گرم یا کمتر بودند، مشخص شدند. پس از حذف نوزادانی که قبل از تشخیص فوت شده یا بیمارستان را ترک کرده بودند، در نهایت 200 نوزاد ارزیابی شدند و وجود IVH در تمام آنها با روش سونوگرافی جمجمه تحت بررسی قرار گرفت. درصد فراوانی IVH در نوزادان مورد بررسی، 0/28% با دامنه اطمینان 95%(2/25 تا 9/30%) بود. شایعترین نوع IVH، خونریزی درجه I(5/37%) و کمترین موارد مربوط به خونریزی درجه IV بود(7/3%). درصد فراوانی IVH در این مطالعه نسبت به برخی از مطالعات مشابه در کشورهای دیگر، کمتر بود که علت آن می تواند از بین رفتن نوزادان بسیار کم وزن(با وزن کمتر از 1500 گرم) در ایران و انتقال برخی از بیماران به مراکز دیگر (به علت کمبود امکانات مراقبتهای ویژه) باشد.
    کلیدواژگان: خونریزی داخل بطنی، نوزاد کم وزن، نوزاد نارس
  • مژگان عسگری، مژگان ابراهیمی، مینو فرشیدپور صفحه 427
    بدخیمی های مثانه 2/5% کل سرطانها را در ایران تشکیل می دهد که پنجمین بدخیمی شایع در ایران است و 92% آن مربوط به ترانزیشنال سل کارسینوما(TCC) می شود. در حال حاضر در ایران از بررسی سیتولوژی ادرار دفعی جهت غربالگری و از بررسی بیوپسی مثانه توسط سیستوسکوپ(Cystoscope) جهت تشخیص قطعی استفاده می شود. از آنجائیکه انتخاب روش درمان براساس تعیین درجه تومور است و تعیین درجه تومور براساس بیوپسی مثانه صورت می گیرد، در این پژوهش با پایه قرار دادن درجه بندی TCC مثانه به روش بیوپسی از راه سپستوسکوپ، به بررسی این فرضیه پرداخته شده است که آیا نتایج درجه بندی TCC سیتولوژی ادرار که روشی آسان، ارزان، سریع و غیرتهاجمی می باشد با نتایج درجه بندی TCC به روش بیوپسی مثانه تفاوت دارد یا خیر. در این مطالعه طی 2 سال 375 نمونه سیتولوژی ادرار و 105 نمونه بیوپسی مثانه در بیمارستان شهید هاشمی نژاد به روش دوسویه کور (Double blind) بررسی و درجه بندی شد که در نهایت در 38 بیمار سیتولوژی ادرار و نیز بیوپسی مثانه از نظر TCC مثبت بود. در این 38 مورد نتایج حاصل از درجه بندی توسط سیتولوژی با نتایج حاصل از درجه بندی توسط بیوپسی مثانه از نظر آماری مقایسه گردید. فرضیه پژوهش توسط آزمون همبستگی پیرسون(Pearson) بررسی شد که نشان دهنده وجود یک همبستگی مثبت و قوی بین درجه بندی TCC توسط سیتولوژی ادرار و درجه بندی توسط بیوپسی مثانه بود(936/0=r) اما به علت ناکامل بودن همبستگی (705/1=Zc) با شرایط این پژوهش نمی توان تنها توسط سیتولوژی ادرار به تعیین درجه TCC مثانه پرداخت.
    کلیدواژگان: ترانزیشنال سل کارسینوما، مثانه، درجه بندی، سیتولوژی، بیوپسی
  • ابوالفضل مهدیزاده، عبدالرسول، زهرا سرلک، پیام اقتصادی صفحه 433
    شیوع شکم حاد جراحی (غیرمامایی) در دوران بارداری حدود 2-2/0% می باشد. با وجود شیوع بسیار کم، شکم حاد جراحی در دوران بارداری با عوارض جدی و مرگ و میر نسبتا بالایی همراه است که علت آن عدم تشخیص به موقع و صحیح علت بیماری و گاهی درمان ناکافی می باشد. تشخیص افتراقی مشکلات جراحی غیر مامایی از مشکلات مامایی همراه با بیماری های طبی گاهی بسیار دشوار است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع علل شکم حاد جراحی در زنان باردار، نحوه بروز بیماری، تشخیص به موقع و اداره آنها بوده است. این مطالعه به روش Case series و آینده نگر در فاصله سالهای 1374 تا 1380 در مراکز آموزشی دانشگاه ایران انجام شد و طی آن تمام زنانی که حاملگی آنها توسط آزمایشگاه (BHCG) قطعی شده بود و با تشخیص نهایی شکم حاد تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند. متوسط سن بیماران 86/22 سال(انحراف معیار 22/4 سال)، متوسط میزان حاملگی های قبلی 26/3(انحراف معیار 18/2) و میانگین تعداد زایمانهای قبلی 37/2(انحراف معیار 99/0) به دست آمد. اغلب بیماران در سه ماهه دوم بارداری قرار داشتند و شایعترین علامت درد شکم و شایعترین یافته حساسیت شکمی(Abdominal Tenderness) بود. شایعترین علت ایجاد کننده شکم حاد، حاملگی خارج از رحم با 62% و سپس به ترتیب پارگی کیست تخمدان (27%) کیست خونریزی دهنده تخمدان(10%) و آپاندیسیت حاد(1%) بودند. در این مطالعه خوشبختانه مرگ و میر مادر دیده نشد. در نهایت می توان گفت شکم حاد در زمان بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد و تشخیص سریع و به موقع آن در پیش آگهی و نتیجه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: شکم حاد، بارداری، آپاندیسیت، حاملگی خارج از رحم
  • علی مرادی جوشقان، محمود شمس شهرآبادی صفحه 441
    در یک مطالعه اپیدمیولوژیک که به صورت مشاهده ای تحلیلی جهت ارزیابی وضعیت نسبی ایمنی کودکان سالم و واکسینه نشده در برابر اوریون انجام شد، تعداد 194 نمونه سرم از کودکان شهرستان کرج در محدوده سنی 4 تا 7 سال به شکل نمونه گیری غیراحتمالی جمع آوری گردید و آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون روی این سرمها صورت گرفت. برای هر یک از نمونه ها رقت های 2/1 تا 128/1 آنها با گلبولهای قرمز خوکچه هندی و آنتی ژنهای ویروس اوریون تهیه شد و در آزمایشگاه روی کشت سلول مورد آزمایش قرار گرفت. سپس نتایج به دست آمده به صورت فراوانی مطلق و نسبی بطور کلی و سپس در گروه های دختر و پسر و گروه های سنی مختلف به تفکیک بررسی گردید. براساس نتایج به دست آمده معلوم شد که 35% کودکان فاقد عیار قابل تشخیص آنتی بادی بر ضد ویروس بوده(عیار کمتر از 2/1) و با در نظر گرفتن عیار بزرگتر و مساوی 8/1 به عنوان عیار محافظت کننده حدود 66% کل کودکان مورد آزمایش در زیر آن قرار دارند بدین معنی که نسبت به بیماری حساس می باشند. در این زمینه اختلافی بین جنس و نسبت حساسیت به بیماری وجود نداشت(05/0P<). به دلیل وجود درصد بالایی از کودکان حساس به بیماری پیشنهاد می شود تا توجه بیشتری به امر ایمن سازی کودکان علیه این بیماری معطوف گردد.
    کلیدواژگان: اوریون، ممانعت از هماگلوتیناسیون، عیار محافظت کننده، عیار آنتی بادی
  • رضا ملاحسینی، مازیار آذر، سهیلا ارض پیما صفحه 449
    آبسه مغز بیماری ناشایعی است که اغلب به دنبال عوامل زمینه سازی مانند اوتیت، سینوزیت و... بروز می کند و میکروبیولوژی آن در سالهای اخیر تغییر کرده است. برای درمان آبسه مغز، علاوه بر جراحی استفاده از آنتی بیوتیکهای با طیف وسیع نیز مورد نیاز می باشد. این درمان قبل از مشخص شدن نتیجه کشت به صورت تجربی و با توجه به شیوع میکروبهای عامل آبسه و حساسیت آنها به انواع آنتی بیوتیک ها انجام می شود که دانستن آن در انتخاب داروی مناسب بسیار موثر خواهد بود. از سوی دیگر دانستن شیوع عوامل زمینه ساز آبسه مغز و درمان بموقع آنها در پیشگیری از این بیماری بسیار با اهمیت است. هدف از این پژوهش تعیین عوامل زمینه ساز آبسه مغز در جهت پیشگیری از این بیماری و تعیین میکروبهای عامل آبسه مغز و مشخص کردن حساسیت آنها به آنتی بیوتیکهای رایج در ایران برای انتخاب درمان تجربی مناسب و استفاده بهینه از آنتی بیوتیکها بوده است. مطالعه به صورت توصیفی روی مبتلایان به آبسه مغز که از سال 1377 به مدت 3 سال به بیمارستانهای حضرت رسول اکرم(ص) و فیروزگر تهران مراجعه کرده بودند انجام شد. پس از جراحی از چرک آبسه، اسمیر مستقیم و کشت تهیه شد و با استفاده از آنتی بیوتیکهایی که نفوذ خوب یا متوسطی در سیستم عصبی مرکزی دارند و در ایران نیز وجود دارند آنتی بیوگرام تهیه گردید. در مدت 3 سال، 26 بیمار مبتلا به آبسه مغز مراجعه کرده و تحت درمان قرار گرفتند. اسمیر چرک آبسه در هر 26 بیمار مثبت بود. کشت چرک آبسه در 22 مورد (6/84%) مثبت گزارش گردید که فقط در 3 مورد آن، عفونت مخلوط هوازی و بی هوازی بوده است. بیشترین میکروبهای به دست آمده استرپتوکوک (52%) و انتروباکترها(36%) بودند که نسبت به آنتی بیوتیکهای رایج حساس بوده اند. تمام باکتری های هوازی نسبت به سیپروفلوکساسین حساس گزارش شدند. علت زمینه ای در 15 مورد (5/61%) اوتیت/ماستوئیدیت بوده است. نتایج این بررسی نشان دهنده آن است که: 1- اوتیت به عنوان عامل زمینه ساز آبسه مغز در مقایسه با سایر مطالعات انجام شده شیوع بیشتری داشته است. 2- روش های آزمایشگاهی ما در تعیین میکروبهای بی هوازی توانایی لازم را ندارند. 3- اسمیر مستقیم در تشخیص اولیه آبسه مغز بسیار کمک کننده است. 4- احتمالا سیپروفلوکساسین می تواند نقش موثری در درمان عفونتهای سیستم عصبی مرکزی و بخصوص بیماری های زمینه ساز آبسه مغز داشته باشد.
    کلیدواژگان: آبسه مغز، آنتی بیوگرام، بیماری زمینه ساز آبسه مغز، سیپروفلوکساسین
  • ابوالفضل مهدیزاده، فیروزه روستا، زینت کمالی، نسرین خوشگو صفحه 455
    از آنجائیکه عدم آگاهی و ترس از ناشناخته های دوران بارداری و زایمان باعث افزایش مداخلات پزشکی می شود و روز به روز شاهد افزایش این مداخلات در خانمهای باردار بخصوص در زمان زایمان هستیم، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر کلاسهای آمادگی دوران بارداری بر کاهش عوارض و مداخلات پزشکی روی خانمهای باردار مراجعه کننده به بیمارستان هدایت در سال 80-1379 انجام شد. تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع Sequential Randomized control trial روی 200 خانم باردار در 2 گروه آزمایش و کنترل با داشتن شرایط اول زا بودن، سن زیر 35 سال، سن بارداری حدود 20 هفته، عدم سابقه فشار خون، دیابت، حاملگی چندقلویی، مصرف سیگار، دارو و علائم تهدید به سقط صورت گرفت. مادران به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و شاهد قرار گرفتند و برای مادران گروه آزمایش، آموزش تئوری و تمرینهای عصبی عضلانی در 8 جلسه برگزار گردید اما مادران گروه شاهد فقط تحت مراقبتهای معمول دوران بارداری قرار گرفتند. سپس سلامت روحی و جسمی مادران در حین بارداری و اطلاعات حین زایمان و سلامت نوزاد ثبت شد و مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که درد کمر و لگن، خستگی دوران بارداری در خانمهای آموزش دیده کمتر و فعالیت روزانه آنها بیشتر از گروه شاهد است(به ترتیب 001/0P<، 001/0P<، 01/0P<). از نظر کیفیت خواب و وضعیت روابط زناشویی و اجتماعی تفاوتی بین گروه وجود نداشت. زایمان به روش سزارین 16% در گروه شاهد و زایمان طبیعی 7% در گروه آزمایش بیشتر از گروه مقابل بود. مراحل زایمان شامل فاز فعال و مرحله دوم زایمان در گروه آزمایش کوتاهتر بود و تمام تفاوتهای ذکر شده بین 2 گروه از نظر آماری معنی دار بودند(به ترتیب 04/0P<، 04/0‍P<، 002/0P<، 004/0P<). همچنین همکاری مناسب در حین زایمان بطور معنی داری در گروه آزمایش بیش از گروه شاهد بود. میزان تجویز دارو یا اکسی توسین، ضد اسپاسم، مسکن و برش پرینه و نیز وزن هنگام تولد و آپگار نوزادان در 2 گروه مشابه بود. براساس نتایج این تحقیق می توان گفت که افزایش آگاهی و آمادگی در دوران بارداری به مادر این امکان را می دهد که این مرحله مهم از زندگی را با عوارض کمتر و خوشایندتر طی نماید و نیز وی را برای یک زایمان طبیعی آسانتر با کمترین مداخلات پزشکی آماده کند. بنابراین برگزاری کلاسهای آمادگی دوران بارداری و مطالعه انواع روش های آمادگی دوران بارداری که در سایر کشورها به کار برده می شود توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، کلاسهای آمادگی دوران بارداری، زایمان طبیعی
  • مهشید هورمزدی، بیتا بهرامیان صفحه 463
    در این گزارش، آقای 40 ساله ای معرفی می شود که با سابقه درد پهلو و کاهش وزن در ماه های اخیر مراجعه کرده بود. یافته سونوگرافیک در این بیمار یک توده در آدرنال چپ بود که با CT Scan نیز تایید شده بود. پس از بررسی توسط میکروسکوپ نوری و ایمونوهیستوشیمی (Immunohistochemisty) براساس (PASS=Pheochromocytoma of adrenal gland scaled score) تشخیص فئوکروموسیتوم با نمای هیستولوژیک بدخیم گذاشته شد.
    کلیدواژگان: توده آدرنال، فئوکروموسیتوم با نمای هیستولوژیک بدخیم، PASS
  • زرین مینوچهر، بهرام گلیایی صفحه 469
    به منظور بررسی تمایل اسیدهای آمینه مجاور(دوتایی) در ساختمانهای دوم از نوع مارپیچ آلفا، مکانهای مورد مطالعه در مارپیچ آلفا بدین شکل انتخاب شدند: C’، Ccap، C1، C2، C3، C4، M، N4، N3، N2، N1، Ncap، N’. در این مکانها توالی های دوتایی مورد بررسی عبارت بودند از: M1M2، N3N4، N2N3، N1N2، Ncap N1، N’Ncap، CcapC’، C1Ccap، C2C1، C3C2، C4C3. M2M3. ترجیح قرار گرفتن هر اسید آمینه در هر جایگاه مارپیچ آلفا و ترجیح قرار گرفتن 400 توالی دوتایی در جایگاه های دوتایی مختلف مارپیچ آلفا محاسبه و مقایسه شد. بدین منظور یک بانک اطلاعاتی از مارپیچ آلفا با 3705 مارپیچ طراحی شد و مورد استفاده قرار گرفت. در این بانک مارپیچها حداقل دارای 7 اسید آمینه بوده و از مجموعه 696 پروتئین با تشابه کمتر از 25% تشکیل شده بودند. Single Local Propensity(SLP) برای همه 20 اسید آمینه در جایگاه های مختلف مارپیچ آلفا محاسبه گردید. علاوه بر این Observed Doublet Local Propensity(DLPo) که براساس تکرار اسیدهای آمینه دوتایی استوار است و Expected Doublet Local Propensity(DLPe) که بطور مستقیم از روی SLP اندازه گیری می شود نیز محاسبه شد. هر گاه ترجیح قرار گرفتن یک جفت اسید آمینه معین در جایگاه دوتایی خاص از مارپیچ آلفا DLPo بیش از ترجیح محاسبه شده توسط حاصل ضرب جایگاه های تکی در مارپیچ آلفا DLPe باشد یا به عبارت دیگر در صورتی که DLPo>>DLPe باشد، این مسئله تمایل 2 اسید آمینه خاص را در مجاورت با یکدیگر در آن جایگاه از مارپیچ آلفا نشان می دهد. نتایج حاصل نشان داد که توالی های دوتایی که در آنها DLPo>>DLPe می باشد عبارتند از: Met-Thr در مکان N’Ncap، Glu-Pro در مکان NcapN1، Pro-Arg در مکان N1N2، Lys-His در مکان C2C1، Thr-Gly در مکان C1Ccap و در نهایت Gln-Pro در مکان CcapC’. علاوه بر این، اسید آمینه Gly در مکان Ccap با تمایل زیادی همراه اسید آمینه های هیدروفوب در مکان C’ مشاهده می شود. بررسی تمایل مجاورت اسیدهای آمینه در مارپیچهای آلفا، می تواند در طراحی مارپیچهای آلفای جدید موجود در پروتئینها و ایجاد تغییرات مورد نظر در مارپیچهای آلفا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساختمان دوم، انتهای آمینی، انتهای کربوکسیلیک، آنالیز توالیها، بیوانفورماتیک
  • مهشید هورمزدی، اکبر حسن پور صفحه 477
    در این گزارش یک مرد 49 ساله که با توده ای در پهلوی راست و هماچوری میکروسکوپی از 2 ماه قبل مراجعه کرده بود معرفی می شود. در سونوگرافی یک توده سیستیک با تیغه های نامنظم در قسمت فوقانی کلیه راست و در CTscan توده سیستیک چند حفره ای قدامی در کلیه راست گزارش شد. در بررسی با میکروسکوپ نوزی تشخیص multilocular cystic renal cell carcinoma گذاشته شد.
    کلیدواژگان: کلیه، توده سیستیک کلیوی، مولتی لوکولار سیستیک رنال سل کارسینوما
|
  • A.R. Akbarian, A. Mehdizadeh *, M. Hajeb Page 337
    Vesicouterine fistula is a very rare disease which develops after cesarean section in most of the reported cases. The patients usually have symptoms such as urinary incontinence in early stages of disease and cyclic hematurea in late stages. Prolonged use of Intra-Uterine Devices(IUDs) was reported rarely to be the cause of vesicouterine fistula. This is the report of a 30-year-old woman with history of repeated cesarean sections and pregnancy with IUD in uterus. Six months after her last cesarean, with symptom of cyclic hematurea, she was diagnosed to have vesicouterine fistula which was repaired via surgery. Disease presentations, diagnosis criteria and complications of Vesicouterine fistula along with medical and surgical approaches in treatment of this disease were discussed in this paper.
    Keywords: Vesicouterine fistula, Cesarean section, IUD
  • H. Otookesh*, F. Abbasi, R. Hosseini, M. Nojoomi Page 343
    Renal scarring secondary to vesicourethral reflux is associated with an increased incidence of hypertension, which has been reported in up to 38% of children with reflux nephropathy. In this study the results of captopril test on 20 patients with reflux nephropathy(reflux+Scarring) were assessed within 8 months. For this purpose we studied the plasma renin activity and blood pressure responses to a single oral dose of captopril in patients. In all of the patients, PRA in baseline measurement was high. 90 minutes after captopril intake, PRA in all of patients increased. The mean rise of PRA in two groups of patients (with normal and high blood pressure) was equal. The rise of PRA in 5 patients with normal blood pressure and 2 patients with high blood pressure was remarkable. Also, changes of systolic pressure before and after captopril test were significant (Pv<0.002). These results suggest that renin angiotansin system is activated in our patients and is the probable ethiology of hypertension in these children. Furthermore, we can use this test as a screening test to find the patients with reflux nephropathy who have potentiality for renin mediated hypertension.
    Keywords: Reflux nephropathy, Renal scarring, Captopril test, Hypertension
  • M. Barati, M. Talebi Taher*, M.H. Hashemi, A.H. Boghratian, P. Nasereslami Page 347
    The role of helicobacter pylori infection in gastric and duodenal lesions(benign and malignant) is well known. In this study 170 patients who referred to internal medicine clinic in Firoozabadi hospital and complained from dyspepsia were accepted. One group was older than 45 years with dyspepsia and the other group was younger than 45 years with dyspepsia whose symptoms had not been treated after 2 weeks of treatment. The aim of this study was to determine the frequency of H.pylori infection and its relation to duodenal and gastric lesions. 91 patients (53.5%) were female and 79 patients (46.5%) were male. 50% of patients were illiterate and only 2.9% of our cases have education higher than diploma. The reports of pathology were classified in 11 groups that 29.4% of cases suffered from chronic gastritis with lymphoid follicle in lamina proproa in association with H.pylori. Two cases of adenocarcinoma in stomach were reported. 50% of cases suffered from dyspepsia over 1 year without any assessment to detect H.pylori infection. In conclusion, the rapid diagnosis of peptic lesions due to H.pylori is very important because the chance of stomach cancer will decrease after treatment.
    Keywords: H.pylori, Stomach lesions, Duodenal lesions
  • M.J. Taklif*, H. Nasser Zadeh, H.R. Hashemian Page 355
    The patient of this study was a 30 year old woman with history of left maxillary mass from 24 years ago and recurrences of this lesion which was diagnosed as fibrous dysplasia. The last time she referred, she was presented with maxillary swelling and pain, epistaxis and proptosis of the left eye. She was reoperated and ultimately osteosarcoma was recognized.
    Keywords: Fibrous dysplasia 2) Maxilla 3) Osteosarcoma
  • H. Jafari*, G.R. Shah Hosseini, E. Ebrahimi, M.J. Shaterzadeh Page 361
    New studies in neuromuscular control have indicated that the strength of muscle contraction isn’t the only important factor in a task. But the speed at which a muscle responds, preparation of muscle and synergistic pattern at which a group of muscles recruit to a task or respond to a condition are much more important in constant joint stabilization and potential injury prevention. The purpose of this study was to assess the timing and scaling of knee related muscles’ electrical activity. Included muscles were: vastus medialis, vastus lateralis, rectus femoris, gastrocnemius, lateral hamstring and medial hamstring. The electrical activity was collected with the use of surface electromyography during selected active and reactive movement patterns. This research was a quasi-experimental design on 30 healthy young men (assigned by the sample of convenience) between 20-30 years of age (avg: 25.36). Our subjects sequentially and randomly were asked to perform different movement patterns and during these tests EMG signals were collected from each muscle. These signals were collected to assess onset time and the amount of muscle electrical activity (IAV) in each task. All movement patterns were in three main categories. Active movements included forward step up and lateral step up abrupt movements included vertical jump and distance jump and reactive movements (angular perturbation of base of support) included anterior and posterior perturbation with knee straight and knee bend. In this research both muscles in reactive movement patterns were significantly activated before active movements. Vastus medialis in anterior perturbation was activated 182.6 ms sooner than FSU (P<0.0001), and medial hamstring was 279.5 ms earlier under the same situation. The gastrocnemius muscle activity was 23.154 µv in distance jump, but 5.46 µv in FSU. In anterior perturbation VM and VL were significantly activated faster than posterior limb muscles, for example, VM was 23.3 ms before medial hamstring. However, in posterior perturbation the findings were vise versa and posterior muscles were faster. In all reactive movements medial hamstring had greater level of muscle activity, related to lateral hamstring and itself, in active movements. In posterior perturbation MH was activated 7.2 µv more than LH. Results indicated that learned movements had more efficiency in CNS decision for choosing a pattern of movement among possible ways of doing a task, and unnecessary muscle activity was much less in learned movements. Gastrocnemius muscle had a great role in abrupt and posterior perturbation movements in comparison with VM and VL muscles. The role of medial hamstring in reactive movements was clear and this role was not seen in lateral hamstring. This muscle can act as a propericeptive and postural muscle trigger, especially in proximal stability for trunk and pelvic region, and in distal perturbation we dont expect to see an ascending muscle synergy all the time.
    Keywords: Surface electromyography, Postural perturbation, Neuromuscular control
  • Md M.J. Taklif* N. Nasirian Page 373
    In this case report we present an 11-year-old boy with a history of trauma to distal phalanx of the forth finger of his left hand from three years ago. This trauma led to a lesion which was resistant to antibiotic therapy. Underline bone and nail of finger have been destructed by tumor. Microscopic examination revealed plump spindle cells arranged in sheets with paralleled orientation and foci of calcification. Final diagnosis was calcified aponeurotic fibroma, a very rare tumor of soft tissue which has been reported only in few cases since its discovery. Additionally, clinical presentation of tumor in this case is also very rare.
    Keywords: Soft tissue tumor, Calcifying aponeurotic fibroma, Fibrous tumor
  • A.A. Khorsandi, B. Hosseini* Page 379
    Since the prevalence of frozen shoulder disease is relatively high and efficacy of its treatment is obscure, this study was undertaken to evaluate the effect of manipulation in improving the range of motion, pain and daily activities. In this study that was conducted between 1996 and 2002, 30 patients(9male & 21 female) with mean age of 48 years (40-69) were under investigation. Patients were in the second stage of primary (idiopathic) frozen shoulder disease with the mean time of 9 months involvement and with 30% involvement in non dominant side of the body. After average of 7 sessions of physiotherapy the patients were treated with manipulation under anesthesia and intra articular steroid injection in shoulder in Shohadaye Haftom-e-Tir Education and Treatment Center. The patients were studied with using clinical trial (comparing before and after treatment) and with interview and examination. Then gathered information was analyzed through “matched t-test”. After average of 9 months of follow up, from range of motion point of view, 60 degree increase in forward elevation of upper limbs, 26 degree increase in external rotation of upper limbs and 2.5 vertebral level increase in internal rotation of upper limbs were observed. Pain in a 10 degree scale decreased from 7 to 1.5. Daily activities including wearing a coat, sleeping on the affected side and washing the back of body (while bathing) improved significantly. In no patient joint instability or recurrence in the same shoulder after manipulation or complications like fracture of humerus bone or rotator cuff tearing or dislocation occurred. The results were excellent or good in 29 patients. As a general conclusion it can be said that manipulation causes quick and noticeable improvement in movements, activities and pain and the patients become very much satisfied.
    Keywords: Frozen shoulder, Primary(idiopathic) frozen shoulder, Mainpulat
  • F. Roohani*, F. Kiani Amin Page 387
    Pseudohypoparathyroidism (PHP) refers to a spectrum of disorders which is characterized by resistance of target organ to parathyroid hormone(PTH) followed by hypocalcemia, hyperphosphatemia and hypersecretion of PTH. Nowadays different types of PHP (1A, 1B, 1C, 2) can be distinguished the most common type among them is type 1A accompanied by Albright’s phenotype (round faces, shortening of metacarpals & metatarsals, …). PHP is an inherited disease and prevalence rate in different societies is variable. Can Albright’s phenotype be identified in most patients with PHP in our country? Is PHP always accompanied by hypocalcemia? As there has not been any study on PHP in our country, and considering possible differences among patients with PHP in different geographical regions, and in an effort to answer aforementioned questions, we decided to study clinical manifestations, laboratory findings and frequency of Albright’s phenotype in patients with PHP, who referred to the Institute of endocrinology and metabolism during past 10 years in an observational descriptive manner. 10 patients with PHP including 6 girls (60%) and 4 boys (40%) with the mean age of 13.8 ± 2.62 years were examined. Clinical manifestations of patients consisted of seizure(70%), paresthesia (30%), carpopedal spasm (20%), muscle cramps (20%), basal ganglion calcification (20%), chvostek’s sign (10%), cataract (10%), abdominal pain (10%) and malaise (10%). Laboratory findings consisted of increased plasma PTH level in 100% (mean 172±85.56 pg/ml), hyperphosphatemia in 90% and hypocalcemia in 70% (mean 7.3 ± 1.23 mg/dl) of patients were observed. Thyroid function tests done in 90% of patients were normal. Albright’s phenotype was identified in one patient (10%). Short stature in 30% and obesity in 10% of patients was observed. 8 patients (80%) had normal puberty and in 2 prepubertal patients (20%) secondary sexual characters had not appeared. PHP was common in females & adolescents. The most common clinical manifestations & laboratory findings were seizure & increased plasma PTH level respectively. PHP with normocalcemia was identified in 30% of patients. This may be due to the relative response of bones to PTH. Albright’s phenotype was identified in just 10% of the patients which can be attributed to the non prevalence of PHP type 1A in our patients and this neccessitates conducting more studies in this regard. There was not any case of resistance to TSH and gonadotropines. As seizure is the most common clinical sign in PHP patients therefore, measuring the level of serum calcium should be considered as a priority in each patient with seizure and PHP should be subjected to differential diagnosis.
    Keywords: Pseudohypoparathyroidism, Hypocalcemia, Hyperphosphatemia
  • A.R. Shirazi, H. Khadem Shariat*, S.R. Mahdavi, F. Samiei, J. Hajati, K. Alimoghadam Page 397
    Transfusion associated graft versus host disease(GVHD) is a serious clinical complication that occurs in some cases after blood and blood products transfusion. The mortality ratio of this disorder is very high and in over 90% of cases lead to patients’ death. The procedure routinely used to inhibit GVHD is inactivation of donor blood lymphocytes and prevention of their proliferation in recipients. Gamma radiation is currently the only recommended method for GVHD prevention. In spite of vast studies in this field,effective dose for completely inactivation of lymphocytes is not known. In this study, the effect of γ-ray of teletherapy cobalt machine (mean energy of γ-ray is 1.25 MeV) on lymphocytes viability and proliferation was investigated. Lymphocytes were isolated from normal donor blood and irradiated at doses ranging from 500 to 40000 cGy of γ-ray. Cell viability after 24 and 48 hours in each dose step, was evaluated by colorimetric tetrazolium method (MTT). MTT and BrdU assays were used to assess the response of lymphocytes proliferation with PHA mitogen. By inceasing dose of gamma radiation, cell viability and proliferation function were decreased. In high level of dose and longer time of culture, this effect was observed well. Do value estimation by MTT colorimetric assay was 1.44 Gy. Statistical analysis by t-test method was not significant (P>0.05) and decrease in irradiated cell proliferation was similar for two assays. By paying attention to decreased proliferative function in high level of irradiation, the range of 3000-4000 cGy of γ-ray is recommended for blood lymphocytes inactivation.
    Keywords: GVHD, MTT assay, BrdU, PHA, Blood irradiation
  • M. Talebi Taher* Page 407
    Disseminated TB refers to simultaneous involvement of multiple organs like Pleura, Peritoneum, and Meninges. TB peritonitis manifests itself as a serous form with an exudative fluid usually containing 500-3000 cells and lymphocyte is typically predominant.The patient was a 19-year-old Afghan woman who referred to the hospital with acute abdomen. Analysis of peritonal fluid showed 50,000 cells with 95% PMNS. Smear and culture for mycobacteria were positive. The patient was under antituberculosis drug treatment and she didn’t have any problem after 10 months.
    Keywords: Miliary tuberculosis, TB peritonitis, Acute abdomen
  • A.R. Zohoor*, M. Pilevar Zadeh Page 413
    Emergency department is one of the most important departments in a hospital that its function can mainly be effective in the functions of the other departments and satisfaction of the patients. The speed of the offering services in treatment centers, specially emergency, has a great importance in reducing mortality causing disability rates. Researchers have found out that one of the most important indicators in assessment of emergency centers is the time lost to treatment and diagnostic services. This research was a cross-sectional study in nature in order to determine the speed of offering services in emergency department at Kerman Bahonar hospital. Population of the study consisted of all patients who referred to the hospital’s emergency (Feb. 2000). In this research, data were collected through interview and recorded observations. The questions of application form were about patient’s demography, examiner’s, speciality, the first diagnosis, the final diagnosis, waiting time for the first diagnosis, waiting time for the final diagnosis, receiving treatment services, receiving consultative services, and also releasing the patient from the emergency. Data analysis was done via SPSS software, statistic tests of T, analysis of unilateral Variance and also Chi square. The findings of the study revealed that the mean time between accident till arriving at physician room was 67 minutes waiting time for patient’s first visit in screen room: 4 min, lab tests: 40 min, preclinical procedures with x-ray: 25 min, C T scan: 31 min, waiting time for first consultation: 60 min, performing procedures till diagnosis: 72 min, waiting time in operating room: 10 min and waiting time surgery was 21 min. Comparing the indicators with international standards revealed a low speed of offering services in Kerman hospital emergency. The most time lost was the disease diagnosis in most cases physicians were engaged in other sections. Also, the examiners didn’t match with their specialty. With due attention to %60 consultations by orthopedists, it seems necessary to employ specialists or at least orthopedists instead of physicians or inters in order to reduce the wasted time in treatment or diagnosis.
    Keywords: Emergency, Speed of Offering Services, Hospital
  • A.A. Abdi*, A. Mehdizadeh, O. Ariaee, S.H. Banihashemi Page 421
    Intraventricular hemorrhage (IVH) is one of the most important complications in prematurity and low birth weight. Its early diagnosis and treatment has an effective impact on patients’ outcome. This study was conducted to determine IVH percent in under 2000 gram newborns and its related factors. During this observational retrospective study, 641 neonates with 2000 grams or lower birth weight were identified among 12251 total live births in hospitals of Iran University of Medical Sciences (1999-2001). After exclusion of newborns, who expired or left the hospital before diagnosis, 200 newborns were evaluated. IVH was investigated via brain Ultra sonography. The percentage of IVH among assessed newborns was 28.0% (95%CI: 25.2-30.9%). The most common and the least common types of IVH were degree I (37.5%) and degree IV(3.7%) respectively. The percentage of IVH in the present study was lower than that of some similar studies. This can be due to higher mortality of very low birth weight newborns(under 1500 grams) in Iran or transfer of some cases to other centers because of intensive care limitations.
    Keywords: Intraventricular hemorrhage, Low, birth, weight, Premature infant
  • M. Asgari*, M. Ebrahimi, M. Farshidpour Page 427
    Cancer of the bladder comprises 5.2% of all malignancies and it is the fifth common malignancy in Iran. Transitional cell carcinoma represents 92% of all bladder tumors. Voided urine cytology and cystoscopic biopsy are used for screening and final diagnosis respectively in Iran. Selection of the therapy is according to the tumor grade which is detected by bladder biopsy. The hypothesis of this investigation was whether the results of TCC grade through cytology, which is a rapid, cost-effective & non-evasive method, were different from that of biopsy or not. Between 1998 and 2000, 375 Urine cytology speimens and 107 bladder biopsy were studied through double blind method in Shahid Hasheminezhad Hospital. Ultimately, TCC were detected in 38 patients both in urine cytology and biopsy. Then, cytologic grade was compared with histologic grade. The sensitivity was high but it was not validated because bladder biopsy was not taken from patients with negative urine cytology. The hypothesis was evaluated through Pearson’s Correlation Test which showed a strongly positive correlation in grade of tumor between urine cytology and biopsy (=0.936) Due to incomplete correlation, (Zc=1.705) bladder TCC grading can not be a wise choice only according to urine cytology.
    Keywords: Transitional cell carcinoma, Bladder, Grading, Cytology, Biopsy
  • A. Mehdizadeh*, A.R. Akbarian, Z. Sarlak, P. Eghtesadi Eraghi Page 433
    The incidence of nonobstetrical acute abdomen during pregnancy is 0.2 to 2 percent. In spite of low incidence of Acute Abdomen in pregnancy, it is with high complications and mortality rate because differential diagnosis between obstetrical and nonobstetrical causes are difficult and often diagnosis and management are too late and inappropriate. This case series prospective study was done from 1995 to 2001 in teaching centers of Iran University of Medical Sciences. All of the pregnant women with diagnosis of Acute Surgical Abdomen entered in this study. The mean age of cases was 22.86 years(SD +4.22 years) and mean number of previous pregnancies and previous live deliveries were 3.26 (SD +2.18) and 2.37 (SD+0.99) respectively. Most of cases were in second trimester of pregnancy and the most common synptom was abdominal pain and the most common sign was abdominal tenderness. The most common cause of Acute Abdomen was Ectopic pregnancy(%62) and then Ruptured ovarian cyst(%27), hemorrhagic ovarian cyst (%10) and acute appendicitis(%1). Fortunately there was no mortality in this study. In conclusion, acute abdomen during pregnancy can be risky. Thus, appropriate & quick diagnosis is highly important in its prognosis and result.
    Keywords: Acute Abdomen, Pregnancy, Appendicitis, Ectopic pregnancy(E.P)
  • A. Moradi Joshaghan*, M. Shams Shahrabadi Page 441
    This analytical observational and epidemiological study was done in order to evaluate the relative immunity to mumps in healthy and unvaccinated children in Karaj aged 4 to 7 years.Therefore, 194 serum samples were taken through no probability sampling and tested by hemagglutination inhibition test. For each of the samples dilution of 1/2 to 1/128 was tested using guinea pig red blood cells and mumps virus anti genes prepared in laboratory on cell culture. Then, obtained results were analyzed, as absolute and relative frequency in total, in girl and boy groups and in different age groups separately which revealed that 35% of total had no measurable antibody titer(below 1/2). Also 66% of total studied children were susceptible to mumps by considering the titer equal or greater than 1/8 as the protective titer. There was no significant difference between sex and susceptibility to the disease(P<0.05). According to the high percentage susceptibility of children to mumps, it is recommended to pay enough attention to immunization programms against this disease.
    Keywords: Mumps, Hemagglutination inhibition, Protective titer, Antibody titer
  • R. Mollahosseini*, M. Azar, S. Arzpeyma Page 449
    The brain abscess is an uncommon disease that usually occurs after underlying diseases such as: otitis, sinusitis, and … The microbiological profile of this disease has changed in recent years. In addition to surgery, widespread antibiotic regimen is also of importance in treatment of cerebral abscess. The initial antibiotic therapy should be instituted emprically and it should be based on the incidence of various organisms and their sensitivity to antibiotics. The goal of this study is: 1-determination of the underlying diseases in brain abscess for future Preventive strategies and 2-determination of the microbial agent in brain abscess and their sensitivity to conventional and available antibiotic in Iran for better selection of the antibiotic regimen. This descriptive study was done on patients with brain abscess who were hospitalized in Rasool Akram and Firoozgar hospitals from 1998 for 3 years. 26 patients were admitted for 36 months. Direct smear was positive in all patients. Results of culture were positive in 22 cases (84.6%) that only 3 cases had mixed aerobe and anaerobe microorganism. The most common isolated organisms were streptococci (52%) and enterobactriace (36%) that were sensitive to conventional antibiotics. All isolated aerobe bacteria were sensitive to ciprofloxacin. These findings can indicate: 1-The higher incidence of the otitis as an underlying cause of brain abscess in our patients. 2-Inability of our microbiological technique in detection of anaerobe microorganisms. 3-The important role of the direct smear in the primary diagnosis of the brain abscess. 4-Probable role of ciprofloxacin in the treatment of the brain abscess and especially underlying diseases.
    Keywords: Brain abscess, Antibiogram, Underlying disease of the brain abscess
  • A. Mehdizadeh*, F. Roosta, Z. Kamali, N. Khoshgoo Page 455
    Since lack of awareness, fear of unknown and also lack of prenatal preparation in pregnant women increase complication of the pregnancy, labor and consequently the medical intervention, this investigation was carried out in order to assess the effectiveness of the preparation classes for pregnancy courses on decrease of complications and medical intervention in pregnant women who referred to Hedayat hospital between May 2000 and March 2001. A clinical experimental study (Sequential Randomized control trial) was carried out on 200 pregnant women expecting their first child, under 35 years of age, with gestational age of about 20 weeks and absence of hypertension, diabetes, multifetal pregnancy, smoking, habit and threatened abortion symptoms in their history. They were randomly divided to experimental & control group. Mothers in exprimental group were trained both theoretically and practically in 8 sessions, while those in control group received routine care only. Mother’s emotional and physical health during pregnancy and the collected data from labor and neonates health situations were recorded and analysed and then compared between the 2 groups. The collected data showed that back pain, pelvic pain and tiredness during pregnancy were less in trained women and their daily activities were more in comparison with non-trained women. There was not any significant difference in the quality of sleep, marriage and social relationship between the two groups. Women who attended antenatal classes had an increase in the percentage of fullterm delivery(7%), whereas the others had a higher risk of cesarean sections (16%) Moreover, duration of active labor and the second stage of it was shorter in trained women. Statistically, there were significant differences between the criteria mentioned above (P<0.04, P<0.04, P<0.002, P<0.004). The rate of prescription of oxytocin, antispasmodic drugs and sedative and also birth weight and apgar in neonates were the same in the two groups. The findings show that an increase in awareness and preparations during pregnancy help mothers to pass this important period of their life with more ease and enjoyment and less medical interventions. Hence, arranging preparation for pregnancy courses and more studies on methods of preparations for childbirth used in other countries is recommended.
    Keywords: Pregnancy, Preparation for childbirth courses, Normal vaginal delivery
  • M. Hoormazdi*, B. Bahramian Page 463
    In this case report, we present a 40-year-old man with the history of flank pain and weight loss in recent months. A left adrenal mass was the sonographic finding supported by CT-Scan. After light microscopic and immunohistochemistry examination and based on “pheochromocytoma of adrenal gland scaled score(PASS)” the diagnosis was “Histologic malignant pheochromocytoma”.
    Keywords: Adrenal mass, Histologic malignant pheochromocytoma, PASS
  • Z. Minuchehr, B. Goliaee* Page 469
    In order to study the tendency of amino acid neighbors in helical structures, proteins with known structures were carefully analyzed. The studied helical positions: N, Ncap, N1, N2, N3, N4, M, C4, C3, C2, C1, Ccap, C and their doublet counterparts: N Ncap, NcapN1, N1N2, N2N3, N3N4, M1M2, M2M3, C4C3, C3C2, C2C1, C1Ccap, CcapC were carefully analyzed. The propensity for all amino acids in different helical positions and also the propensity for all 400 different doublet positions were calculated and compared. For this purpose, a databank of 3705 helices was designed and used. In this database helices were longer than 7 amino acid residues and were derived from 696 non-homologous proteins with less than 25% identity. SLP(Single Local Propensity) for each 20 amino acid in different helical positions was calculated. Furthermore, DLPo or the observed Doublet Local Propencity which is based upon prefered occurrence of paired amino acids in different doublet positions of alpha helices and DLPe or the expected Doublet Local Propensity calculated directly using SLPs was also calculated. If the propensity of a particular doublet in a specific alpha helical positon or DLPo becomes more than the calculated single positions in alpha helices, in other words, DLPo>>DLPe it indicates that this particular doublet has a tendency in staying as neighbors in that particular helical position. Results showed that doublets in which DLPo>>DLPe are as follows: Met-Thr for N’Ncap position, Glu-Pro in NcapN1, Pro-Arg at N1N2, Lys-His in C2C1, Thr-Gly in C1Ccap, and Gln-Pro in CcapC’. It was also seen that Gly in Ccap position has a tendency to neighbor on a hydrophobic amino acid at C’ position. Studying the tendency of amino acids in neighboring each other in alpha helices can be used in designing novel helical structures and can also be used in modifying existing helical structures in proteins.
    Keywords: Secondry structure, N, terminal, C, Terminal
  • M. Hoormazdi*, A. Hassan Pour Page 477
    In this case report we present a 49 year old man with history of a mass in right upper quadrant and microscopic hematuria who referred to the hospital 2 months ago. In sonography, one cystic mass with multiple irregular septa in upper segment of right kidney and in CT scan, a multiloculated cystic mass in anterior of right kidney was reported. Under light microscopic examination the diagnosis was multilocular cystic renal cell carcinoma.
    Keywords: Kidney, Renal cystic mass, Multilocular cystic renal cell carcinoma